Levensverhalen

Inzicht in de levensverhalen van mensen die een oorlog hebben meegemaakt, kan inzicht geven in ons eigen levensverhaal. Natuurlijk gaat het om heel verschillende verhalen. Toch kunnen we in de levensverhalen van mensen die kampen met de gevolgen van oorlog of onderdrukking, voorbeelden herkennen van moed, verdriet, rouw en veerkracht, van machteloosheid, van verzet tegen onrecht.

Dat zijn allemaal menselijke ervaringen die jongeren en volwassenen van vandaag persoonlijk kunnen raken. Ze leiden tot herkenning en tot een beter begrijpen van de ander. Het verbinden van het levensverhaal van mensen met een oorlogstrauma met het levensverhaal van mensen van nu, levert een sterke leerervaring op.

Tools & Tips

* Probeer je te verdiepen in de levensverhalen van getraumatiseerde mensen. Er zijn veel verhalen en films te vinden. Je kunt ook contact zoeken met instellingen die bemiddelen tussen gastsprekers en ooggetuigen. Daar zijn mensen bij betrokken die scholen bezoeken en lezingen houden om te vertellen over hun ervaringen.

Meer weten?

www.vluchtelingenwerk.nl/persoonlijke-verhalen/vluchtelingen
indieinoorlog.nl/

Meer weten over gastsprekers?
www.steunpuntgastsprekers.nl/index.html 

www.veteraneninstituut.nl/diensten/veteraanindeklas
www.verhaalvaneenvluchteling.nl/home/

Meer doen

Levensverhaal in beeld, videoproject van Joods Maatschappelijk Werk www.joodswelzijn.nl/ik-heb-hulp-ondersteuning-nodig-themas/levensverhaal-beeld

Foto: De stad Erbin in Oost-Ghouta, Syrië op 25 maart 2018  © Firas Abdullah, fotojournalist en reporter bij Ghouta Media Center