Angst

Alle mensen kennen angst. Het is een aangeboren alarm en helpt je om te overleven bij gevaar. Je vlucht om zo snel mogelijk weg te komen van de bron van angst. Wanneer vluchten niet kan, gaan sommige mensen vechten. Maar angst kan ook verlammen. Je adem stokt en je zit totaal stil, je doet niets.

Mensen met een traumatische ervaring hebben vaak extreme angst ervaren. ‘Dat nooit meer’, dachten ze toen het gevaar was geweken. Maar angst kan zich nestelen in je systeem, en onbewust veel emoties reguleren. Mensen zeggen niet snel vanuit zichzelf dat ze angstig zijn. Achter onrust, agressie of teruggetrokken gedrag kan angst schuilen.

Tools & Tips

• Zijn mensen onrustig? Zoek dan rust. Willen ze praten? Geef ruimte om te praten. Willen ze stil zijn? Wees stil. Hebben ze chaos in hun hoofd? Zoek met hen naar structuur, want dat geeft veiligheid. Spoken er nare herinneringen in hun gedachten? Probeer ze samen te bedwingen met afleiding: muziek, iets drinken of een korte wandeling.

• Wordt iemand wakker door een nachtmerrie? Luister en bied veiligheid. Dring niet aan om erover te praten. Wanneer iemand nog niet helemaal wakker is, kan aandringen tot praten de angst versterken

Meer weten?

Meer weten over handelen na confrontatie met heftig nieuws, zoals een terroristische aanslag?
Tips hoe te handelen