Kwetsbaar

Als mensen ouder worden, neemt hun kwetsbaarheid toe. Vaak lukt het niet meer om een deksel op pijn en verdriet te houden en komen er steeds meer herinneringen boven. Ouderen maken de balans op van hun leven en kijken vaak terug naar hun jeugd, naar de vormende jaren. De ouderen van nu waren jong tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze hadden verwachtingen, dromen en toekomstbeelden die door de oorlog zijn vervlogen.

Soms willen mensen aan het eind van hun leven schoon schip maken, zich de last van de schouders laten nemen. Ze willen hun levensverhaal draaglijker maken, in de tijd die hen nog rest.

Tools & Tips

• Zeg als verzorger niet klakkeloos ‘ja’ tegen iemand die een groot geheim met je wil delen. Je weet nooit wat het is, en je kan er zelf last van krijgen. Vraag bij je leidinggevende om het inschakelen van een geestelijk verzorger of vertrouwenspersoon.

• Om oprecht iets te kunnen betekenen voor mensen die kwetsbaar zijn, moet je toegang hebben tot je eigen kwetsbaarheid. Ken je eigen dromen, verlangens en boosheid – zelfs als je eigen jeugd rimpelloos was. Het is goed voor jezelf en goed voor je professionele kwaliteit. Deel het met collega´s, zodat je samen wijzer wordt.